Trebuie să știi

Inca mai ai oua rosii in frigider? Iata cat timp poti consuma in siguranta oualele vopsite de Paste! Medicii trag un semnal de alarma!

Posted on

Conform unei superstitii, oualele vopsite in Joia Mare nu se strica tot anul. Insa, este doar o superstitie! Medicii si nutritionistii ne atrag atentia asupra gravelor consecinte asupra organismului daca le consumam dupa mai multe zile.

Oualele fierte si vopsite in diferite culori sunt nelipsite de pe masa de Paste a fiecarui roman, insotite de friptura de miel si diversele preparate, in functie de fiecare regiune. Consumul oualelor in exces in aceasta perioada pot provoca probleme de sanatate, precum: febra, crampe abdominale, indigestii si diaree.

Desi oualele crude pot fi pastrate in frigider pana la 4-5 saptamani, nu putem spune si acest lucru despre oualele fierte, termenul de valabilitate in randul acestora scade considerabil. Prin fierbere, stratul protector al acestora se subtieazaconsiderabil, fapt ce permite bacteriilor sa ajunga mai usor la partea consumabila din ou. Nu se recomanda consumul oualelor fierte dupa cateva zile de stat la temperatura camerei. In cazul oualelor pastrate la frigider, consumul acestora se poate face pana a patra zi, maxim a cincea, conform nutritionistilor.

„Teoretic trebuie consumate proaspete, cat mai proaspete. De aceea eu sunt surprins de ouale vopsite care se vand in comert. Eu nu am gasit in legislatie vreun capitol despre ouale fierte. Sunt stupefiat ca le da 10-12 zile termen de valabilitate, eu nu am vazut de astea. Recomandarea la ou fiert e sa se consume proaspat, in primele 6 ore dupa fierbere. Nu e diferenta daca e ou de magazin sau de la o gaina casa atunci cand il fierbem sa il inrosim”, afirma Nicolae Dumuta, medic veterinar.

 

 

Click to comment

Cele mai citite stiri

Copyright © 2020 mgnews.ro