Meteorologii anunta ca vremea se incalzeste, asa ca o socata ar fi excelenta in frigider! Cu siguranta va aminteste de copilarie.
Socul este o planta amara, dar cu foarte multe beneficii, spre exemplu scade temperatura, reduce inflamatiile, calmeaza iritatiile si are proprietati diuretice.
Pentru a prepara socata aveti nevoie de:
- 10 flori mari de soc (aproximativ cat palma);
- 10 litri de apa;
- 3 lamai;
- 1 kg de zahar;
- 10 boabe de orez.
Cele flori se adauga intr-un recipient, se toarna apa peste, apoi lamaile. Indicat este ca lamaile sa fie curatate de coaja galbena inainte de a fi puse in apa, aceasta da mai multa amareala socatei.
Borcanul se acopera si se lasa asa o zi. A doua zi se toarna zaharul impreuna cu boabele de orez si se lasa asa inca zile. In cele trei zile, compozitia trebuie amestecata de cel putin ori pe zi. Apoi siropul se strecoara printr-o sita deasa, se pune in sticle si se depoziteaza in frigider. Se poate consuma dupa gust, indulcita suplimentar cu miere sau adaugate cateva frunze de menta. Unele gospodine adauga si un pumn de stafide in compozitie.
O alta varianta este aceea de a fierbe apa inainte, apoi se repeta aceeasi procedura.
Aveti mare grija daca o consumati in cantitati mari, pentru ca poate sa produca efecte precum voma, dureri de cap, ameteli, iritatii etc.
