Trebuie să știi
Daca nu este decongelata corect, carnea din care sunt facuti micii te poate imbolnavi foarte grav! Mare atentie! Iata ce recomanda medicii
Medicii trag un semnal de alarma si ne invata sa decongelam corespunzator carnea pentru gratar si sa tinem cont de cateva aspecte cand iesim la iarba verde.
Nu exista romani care sa iasa la un gratar la iarba verde si sa nu puna si mici pe gratar. Desi nutritionistii nu recomanda acest amestec de carnuri, sfaturile sunt ignorate frecvent. Dar medicii atrag atentia asupra altor probleme care pot aparea la consumul acestor preparate din carne.
„Una dintre cele mai iubite preparate pentru gratar este carnea tocata sub forma micilor. Acest aliment de baza al petrecaretilor de sezon cald este uneori si alimentul care provoaca neplaceri si afecteaza sanatatea. Si asta pentru ca in general carnea tocata poate contine nu doar o carne selectata, ci poata sa fie pastrata in conditii improprii. Asta inseamna ca in momentul in care plecam la soare si luam geanta frigorifica trebuie sa fim foarte atenti ce si cum se deongeleaza. Zeama care provine din carne, uneori deranjanta, trebuie sa vedem pe ce curge. Pentru ca primul pas este un gust dezagreal, iar urmatorul pas poate sa fie chiar imbolnavirea. Nu mai discut de situatia in care acesti mici sunt lasati la soare la dezghetat, descoperit, in conditiile in care nu suntem o tara sa spunem ca nu mai avem acele insecte bazaitoare care uneori iai depun si ouale pe produsele noastre”, a declarat medicul Mihai Gafencu.
Totodata, medicul atrage atentia asupra faptului ca multi romani sunt tentati sa manance excesiv de mult atunci cand ies la un gratar la iarba verde, iar deznodamantul este direct la spital. Pentru a evita aceste situatii, este indicat sa mancati moderat: „Nu mai spun ca ar trebuie sa mancam limitat, usor, sa nu incarce aparatul digestiv cu o munca suplimentara, uneori nici articulatiile cu depozitele de acid uric, cata vreme combinam aceste preparate cu semipreparate tip carnat de vanat sau chiar carne. Toate acestea daca sunt consumate de copii, pot avea un efect daunator rapid instalat. Si din nou trebuie spus ca nu se mananca fara spalarea mainii si fara conditiile de igiena pe care oricum ne straduim sa le respectam zi de zi. De la iarba verde oamenii vin in urgenta cu toxinfectie alimentara si enterocolite cu transmitere virala.”