Mărarul este cunoscut pentru savoarea pe care o oferă mâncărurilor, dar și pentru proprietățile sale benefice, fiind des folosit în bucătăria românească.
Semințele și frunzele de mărar au o mare valoare medicinală datorită uleiului volatil de calitate extras din acestea, bogat în vitamina B și flavonoide.
Mărarul este un excelent agent antialergenic, cu diverse aplicații împotrivă sughițului și a altor simptome alergice.
Totodată, semințele și frunzele de mărar, mestecate, ajută la tratarea multor afecțiuni gingivale, și sunt recomandate în igiena orală adecvată, deoarece dezinfectează și distrug bacteriile de pe gingii, dinți.
Cu toate acestea, există și câteva efecte secundare ale mărarului despre care puțină lume știe:
Mărarul este interzis să fie consumat de către femeile însărcinate, deoarece mărarul mărește secreția de hormoni specifici, care la rândul lor pornesc procesul de menstruație, un simptom asociat, în multe statistici medicale, cu pierderea de sarcină.
Deși este cunoscut faptul că mărarul este recomandat pentru femeile care alăptează, există totuși o reticență în acest sens.
Menționam mai sus că mărarul ajută la înlăturarea alergiilor și a infecțiilor bacteriene. Însă, tratarea excesiva a pielii cu ulei sau frunze de mărar poate cauza iritarea pielii, mai ales după o expunere prelungită la soare.