Trebuie să știi
Carne cu antibiotice în România. Ce medicamente au fost găsite în sute de kilograme de carne! Efectele pe care le au aceste medicamente
Peste o tonă de oaie, porc şi viţel, toate tratate cu medicamente, au descoperit inspectorii în magazine.
Se pare că și în miere au fost găsite substanţe ce provoacă alergii şi scad imunitatea, dacă sunt folosite în exces. Carnea periculoasă de pe rafturi îl îngrijorează şi pe ministrul Agriculturii, care le-a cerut inspectorilor să dea amenzi.
Un control al inspectorilor de la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară a scos la iveală loturi întregi de carne cu antibiotic. Aceleaşi substanţe au fost găsite şi în 200 de kilograme de miere.
Antibioticele ajung în farfuriile românilor din farmaciile veterinare. În mod normal, medicamentele ar trebui să fie vândute doar cu rețetă de la medic, doar pentru tratarea unor boli, nu în scopuri preventive. În realitate se obțin fără restricție, ceea ce înseamnă o încălcare a legii.
Așa cum era de așteptat, efectele pe care aceste medicamente le au asupra consumatorilor de carne sunt periculoase. Aceste antibiotice reacţii alergice, dermatite sau chiar scăderea imunităţii copiilor.
La fel de nocive sunt şi antibioticele sau hormonii care sunt folosiţi, ilegal, de fermieri, pentru a accelera creşterea puilor. De zece ani, utilizarea aditivilor alimentari este interzisă la noi. Cum controalele ajung greu la toate fermele din ţară, autorităţile lasă problema pe seama bunei credinţe a fermierilor.
Uniunea Europeană a interzis încă din 2006 folosirea antibioticelor pentru stimularea creşterii animalelor. Cu toate acestea, în lume, peste 80 la sută din consumul de antibiotice merge în această industrie, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.