Cui nu-i place să mănânce dulceață în diminețile reci de iarnă, alături de o cană de ceai fierbinte sau ca ingredient în diferite deserturi de casă? Dacă și tu preferi această delicatesă, iată cât de ușor poți păstra aroma cireșelor pentru iarnă.
Pentru cea mai bună dulceață de cireșe ai nevoie de următoarele ingrediente:
2 kg cireşe
1.5 kg zahăr
zeamă de la 2 lămâi
Mod de preparare
1. Spălăm cireşele şi îndepărtăm sâmburii
2 . Fierbem cireșele, zeama de lămâie și zahărul la foc mic, apoi mărim intensitatea focului și amestecăm (aproape continuu) până temperatura ajunge la 105 C.(Măsurați cu termometrul de bucătărie). Folosiți o oală mare deoarece compoziția va stropi. De asemenea se poate folosi cuptorul pentru a fierbe dulceața. Mama de exemplu pune compoziția într-o oală mare în cuptor și o scoate doar din când în când pentru a o amesteca.
3. Fierbem la 105 C cam 10 minute, apoi facem ” testul vâscozităţii”, adică scoatem o lingură de dulceața pe o farfurioară și o lăsăm să se răcească. Dacă e vâscoasă, gelatinoasă, e gata.
4. În borcane sterile (adică fierte) cu capace sterile, turnăm dulceața, lăsând 2 degete de aer în borcan.
5. Închidem capacele și așezăm borcanele cu capul în jos.
Sterilizarea borcanelor pentru dulceața de cireșe:
Umplem borcanele până la jumătate cu apă, le punem pe „High” în cuptorul cu microunde până fierbe apa în ele. Apoi le golim și le punem în cuptorul preîncălzit la 180 C. Lucrăm cu atenție pentru că sunt fierbinți. Sterilizăm și capacele sau folosim celofan și apoi capacele. E mai ușor cu celofan și apoi capacul borcanului.