Despre beneficiile mierii de albine se stiu foarte multe, chiar si despre propolis, insa putini stiu ca in stupul albinelor gasim si alte substante care pot ajuta la vindecarea multor boli precum laringita, astm, stomatita sau paradontoza.
Desi nu este atat de cunoscuta precum mierea si propolisul, capaceala are foarte multe proprietati. Pentru cei care nu stiu, capaceala este capacul de la fagure, cu care albinele „sigileaza” mierea depusa in fiecare celula a stupului.
Aceasta contine miere, ceara, propolis, enzime si antibiotice naturale. Are peste 400 de principii active si 45 de substante naturale cu rol de antibiotic, au declarat specialistii in urma studiilor efectuate.
„Mierea din capacel are de doua ori mai multe beneficii decat cea obtinuta prin centrifugare. Un notar vine la mine periodic pentru capaceala, cu care isi trateaza o raguseala cronica. O tine intr-o lada frigorifica si scoate periodic de acolo cate o bucata. La doua-trei zile, cand il supara gatul consuma mierea de pe capacel. Isi tine astfel sub control problema”, ne explica Traian Andron, care se ocupa de albine de mai bine de 40 de ani si are si studii in domeniu.
Capaceala nu se foloseste doar pentru tratamentul laringitelor si al plagilor, ci este cunoscuta si ca un bun pansament gastric. Astfel, capaceala este recomandata si celor care sufera de stomatita, dar si celor care au paradontoza.

Pingback: Cum își comandă albinele mâncarea atunci când plantele nu înfloresc
Pingback: Albinele și mâncarea atunci când plantele nu înfloresc - MGNEWS