Trebuie să știi

De ce te face ceapa sa plangi? Explicatia venita din partea cercetatorilor te va surprinde

Atunci cand trebuie sa tai o ceapa, stii deja ce te asteapta – foarte multe lacrimi. Iata si explicatia specialistilor pentru aceasta reactie!

Este un aliment intalnit in toate casele si folosit de toate gospodinele in prepararea multor mancaruri. Este sanatoasa si da gust oricarei mancari, fie cruda sau gatita. Dar are si un dezavantaj: miroase puternic si te face sa plangi.

Atunci cand tai o ceapa, celulele ei se „sparg” si elimina o substanta numita alinaza, o enzima caracteristica, impreuna cu un compus al sulfului. Acest compus sufera mai multe modificari, sub actiunea alinazei, pana cand se transforma intr-un compus volatil care ajunge in maxim 30 de secunde la ochi.

Este iritanta pentru ochi pentru ca are in compozitia sa sulf. In momentul in care ajunge la cornee, terminatiile nervoase ii simt prezenta si imediat ii transmite creierului ca in ochi a ajuns un iritant. Aceeasi reactie o are organismul si in cazut in care iti intra praf, fum sau fard. In acel moment, creierul ii comanda ochiului sa produca lacrimi, cu rol de a spala impuritatile. Prima senzatie este de a clipi rapid, apoi incep sa iti curga lacrimile si ,oricat ai incerca, nu mai poti tine ochii deschisi, pentru ca, inconstient, incerci sa ii protejezi de pericole. Primul instinct este acela de a te sterge la ochi, dar daca pe mana inca ai zeama de la ceapa, nu faci decat sa inrautatesti situatia.

In schimb, desi si ceapa verde are sulf in compozitia alinazei, aceasta nu te face sa plangi.

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai citite stiri

Timpul tau este util. Citeste util.
MGnews.ro aduce in fata dumneavoastra cele mai interesante stiri cat si materiale pentru timpul tau liber. Horoscop, evenimente mondene, informatii din viata cotidiana si multe altele - www.mgnews.ro

Join us

To Top