In fiecare an, pe data de 20 iulie, crestin-ortodocsii il sarbatoresc pe Sfantul Ilie, unul dintre cei mai importanti sfanti din calendarul crestin-ortodox. In popor este cunoscut ca si „Sfantul care aduce ploaia”. De El se leaga o multitudine de traditii si superstitii.
Sfantul era fiul unui preot al Legii Vechi, care locuia in cetatea Tesve, de aici si numele Sfantului – Ilie Tesviteanul. Conform traditiei, tatal lui Ilie a vazut oameni imbracati in alb care il inveleau pe sfantul Ilie in haine de foc si ii dadeau sa manance o flacara. La momentul respectiv, preotii templului din Ierusalim au interpretat acest lucru cum ca sfantul Ilie este alesul lui Dumnezeu si trebuie tratat ca atare. In traditia romaneasca, sfantul Ilie este o divinitate a focului si a soarelui si provoaca tunete, traznete, ploi torentiale, leaga si dezleaga ploi, dar hotaraste si unde sa cada grindina.
Traditii si superstitii de Sfantul Ilie:
- In ziua de Sfantul Ilie se culeg de pe campuri plantele de leac, mai ales busuiocul. Acestea se aseaza la uscat in podurile caselor sau sub streasina.
- Tot in ziua de Sfantul Ilie se extrage mierea din stupi, iar fagurii se dau celor nevoiasi.
- In ziua de Sfantul Ilie nu se lucreaza, altfel esti pedepsit si te poate lovi trasnetul.
- In aceasta zi gospodinele nu spala, nu torc si nici nu cos.
- In ziua de Sfantul Ilie se duc berbecii la berbecar.
- In popor se spune ca daca tuna in ziua sfantului Ilie, merele si alunele vor fi pline cu viermi.
- Tot in traditia populara se spune ca azi se duc fructele proaspete la biserica, apoi se consuma, indeosebi merele.
- In aceasta zi este „Targul de fete de pe Muntele Gaina”.
