Trebuie să știi

Uite ce proprietati are Catina, numită şi „ginsengul românesc”, si cand se poate culege!

Posted on

Catina este un arbust care poate ajunge pana la o inaltime de 5 – 6 metri. Ramurile sale prezinta numerosi tepi foarte ascutiti, care te pot zgaria foarte usor. Rezistenta la schimbarile climatice, acest arbore creste cel mai bine in zonele de deal din Romania. Fructele acestui pom sunt printre cele mai cautate pentru proprietatile lor miraculoase.

Fructele sunt folosite in fitoterapie si sunt cunoscute pentru beneficiile pe care le aduc organismului: bogate in vitamina C, E, K, P, contin intregul complex de vitamin B, carotenoide, minerale, acizi grasi polinesaturati, enzime, uleiuri volatile. Aceste fructe contin mai mult betacaroten decat morcovii, iar vitamina C in cantitati care depasesc cu mult citricele.

Cele mai cunoscute efecte ale catinei sunt: antioxidant natural, emollient, citoprotector, imunostimulator, vitamizant, depurative, cicatrizant si antiinflamator. Are rezultate foarte bune in cazul afectiunilor hepatice sau oculare, raceli, viroze respiratorii, urticaria, eczema, surmenaj sau ulcer gastric.
Se gaseste in comert sub diferite forme: sirop din fructe, infuzia de fructe de catina uscate si zdrobite, tincture din scoarta de catina, ulei sau extract de muguri de catina. Sucul de fructe proaspete poate fi consumat asa sau transformat in sirop, in acest mod va pastrati suplimentul de vitamine si pentru iarna.

Dar cel mai indicat este sa va procurati fructele si sa le consumati sau sa le preparati chiar la dumneavoastra acasa. Acestea se pot recolta incepand cu luna august si pana la primul inghet. Fructele raman pe ramurile pomului, chiar daca frunzele cad. Puteti incerca un tratament de cateva luni – in fiecare dimineata, pe stomacul gol, se ia o lingurita de catina cu miere.

Click to comment

Cele mai citite stiri

Copyright © 2020 mgnews.ro