Postul Pastelui tine 40 de zile (19 februarie – 7 aprilie inclusiv), iar in aceasta perioada credinciosii nu trebuie sa manance preparate carne si lactate. Insa sunt si zile cu dezlegare la peste, spre exemplu duminica, 25 martie – Buna Vestire – sarbatoare care anul acesta coincide cu Duminica Floriilor, o sarbatoare care isi schimba data de la an la an.
O reteta foarte buna pe care o puteti impartasi cu familia este macroul la cuptor.
Ingrediente:
- 800 g macrou
- 2 cepe
- zeama de la 2 lămâi
- 50 ml ulei
- 300 ml vin alb
- 2-3 foi dafin
- piper
- sare
Pentru garnitură
- 400 g cartofi
- salată verde
- 1 legatura pătrunjel
Mod de preparare:
1. Se decongelează peştele, se trece prin câteva jeturi de apă şi apoi se lasă să se scurgă în sită.
2. Se aşază în tavă şi se condimentează cu sare, piper, foi de dafin, se stropeşte cu ulei, vin, apă şi zeama de la 2 lămâi şi se bagă în cuptor aproximativ 60 de minute, la foc potrivit.
3. În acest timp, se curăţă ceapa, se taie solzişori şi se căleşte în puţin ulei până devine sticloasă şi se lasă la rece. Cartofii se curăţă, se taie felii, se potrivesc cu sare, se stropesc cu ulei şi se rumenesc în cuptor.
4. După ce s-a făcut macroul, se scoate pe un platou, se taie rondele şi se serveşte cu sosul de ceapă şi cartofii copţi. Se ornează cu frunze de salată verde şi pătrunjel verde.
Simplu si delicios!
