Lifestyle

Mananci conserva de ton? Sunt foarte periculoase! Descoperiri socante facute de specialisti

Stim ca tonul este una dintre cele mai bune surse de acizi grasi omega 3, cu efecte benefice asupra organismului. Dar aceste proprietati sunt influentate de forma in care peste este consumat. Tonul la conserva nu este chiar atat de bun, spun specialistii.

Tot cercetatorii atrag atentia asupra faptului ca aceste conserve trebuie consumate cu prudenta. Fiind un peste gras, este bogat in proteine de calitate, acizi grasi omega 3, cantitati importante de vitamine, dintre care amintim B, D si A, dar si minerale, cum ar fi calciu, seleniu sau fosfor. Dar si substante mai putin benefice organismului cum ar fi zincul, mercurul sau sare in exces.

Parerile specialistilor fiind impartite in ceea ce priveste aceasta carne de peste, au demarat un studiu pe 33 de conserve provenite din diferite tari, cum ar fi Thailanda, Filipine, Spania, Bulgaria, Grecia si Italia.

„Daca se consuma mai mult de o conserva, prin cumulare, poate da efecte cancerigene. Totul depinde de cat se consuma. In Romania, insa, consumul de peste si in general de conserve de ton este unul scazut. E o problema destul de complicata legata de radioactivitate, dat fiind faptul ca provenienta conservelor de la raft este asa diferita si la noi nu prea se fac determinari. Cele care sunt cu cesiu mare ar trebui returnate”, a explicat profesorul Constantin Ionescu-Tirgoviste, diabetolog.

Cum se alege o conserva de ton

La aceasta intrebare ne raspunde tot profesorul Constantin Ionescu: „Recomand consumatorilor sa evite conservele de ton care au in compozitie peste capturat in Oceanul Pacific, respectiv din urmatoarele zone: FAO 61, 67, 71, 77, 81, 87 şi 88. De asemenea, consumatorii nu trebuie sa achizitioneze conservele de ton care au ambalajul bombat, lovit, cu puncte sau pete de rugina, acestea reprezentand un adevarat pericol pentru sanatatea lor”.

Recent, specialistii de la Universitatea Binghamton au precizat ca modalitatea de a produce conservele este un acdevarat pericol pentru sanatate. Se foloseste foarte mult zinc, daunator organismului in cantitati excesive, insa producatorii sustin ca folosesc aceasta substanta doar pentru proprietatile sale antimicrobiene, care totodata contribuie la prelungirea datei valabilitatii produselor.

Cercetatorii sustin ca excesul de zinc se depunde pe peretii intestinului si deregleaza functia de absorbtie a nutrientilor. Poate produce si convulsii, varsaturi, febra sau lesin.

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai citite stiri

Timpul tau este util. Citeste util.
MGnews.ro aduce in fata dumneavoastra cele mai interesante stiri cat si materiale pentru timpul tau liber. Horoscop, evenimente mondene, informatii din viata cotidiana si multe altele - www.mgnews.ro

Join us

To Top