Busuiocul este cunoscut si ca „regele ierburilor aromatice”, proprietatile sale fiind cunoscute inca din antichitate. Este unul dintre cele mai indragite si mai utilizate condimente din lume.
Desi este originar din India, a devenit specific bucatariei italiene, fiind folosit pentru aproape toate mancarurile, de la pizza si friptura pana la paste si salate.
In frunzele de busuioc se gasesc foarte multe substante benefice pentru organism, printre care vitaminele A, C si K si mineralele calciu, magneziu, potasiu, fier si mangan. Busuiocul poate fi consumat ca atare, sub forma de suc ori sub forma de decoct.
- Are grija de sanatatea tractului intestinal: este foarte bun pentru constipatie, indigestie, crampe abdominale, balonare.
- Trateaza problemele respiratorii: raceala, gripa, astmul sau bronsita pot fi tratate cu decoct realizat din frunze de busuioc, miere si ghimbire.
- Ajuta la scaderea febrei: busuiocul are rolul de a stimula sistemul nervos si de a reduce sensibilitatea la stres. De asemenea, sucul de busuioc diluat in apa poate fi consumat cu succes in caz de febra si raceala.
- Reduce stresul si amelioreaza depresia: Considerat un aliat al sistemului nervos, busuiocul reduce stresul, dar totodata amelioreaza starile depresive si cele de anxietate.
- Reduce riscul de boli cardiovasculare: ceaiul de busuioc duce la scaderea nivelului de colesterol rau din sange si reduce riscul de boli cardiovasculare. Busuiocul este un aliat de incredere al inimii tale, deoarece imbunatateste circulatia sangelui prin continutul de magneziu.
