Un inginer a inceput sa cultive in serele lui, de mai bine de cinci ani, rosii pentru diabetici. Preturile sunt asemanatoare cu cele de import. Marian Baronescu este originar din comuna doljeana Perisor, unde a decis sa isi faca si propriile sere, pentru a se ocupa personal de cultura rosiilor.
Inginerul din Dolj sustine ca acest tip de tomate, pe care le cultiva, contin un continut de 5 – 7 ori mai crescut de licopen decat rosiile normale. Licopenul este un colorant vegetal pe care il intalnim in stare naturala in multe fructe si legume. Este un carotenoid ce da culoarea rosie a pepenului, rosiilor, dar si altor fructe. In organisul uman, licopenul se gaseste un sange, ficat, piele, colon si plamani. Cercetatorii au descoperit faptul ca acest compus poate avea rol de antioxidant foarte bun, dar are si proprietati care inhiba dezvoltarea celulelor canceroase.
Licopenul in stare naturala ajuta organismul, in combinatie cu alte tratamente, sa lupte impotriva cancerului de san, cervical, de pancreas, de piede, de ovare, dar previne si imbatranirea pielii sau bolile cardivasculare. Cel mai mare nivel de licopen este intalnit in rosii, pepene rosu, grepfruit rosu, sfecla rosie si adei iuti rosii.
Rosiile cultivate de doljean sunt foarte bune pentru persoanele care sufera de diabet, pentru ca au un continut scazut de zahar. Acesta recunoaste ca, la inceput, oamenii au fost reticientii cand le povestea despre produsul sau si ii indemna sa incerce.
Marian Baronescu a adaugat: „Este bine sa stim ca toate bolile din ziua de astazi sunt rezultatul a ceea ce consumam. Pentru a putea avea un organism sanatos este bine sa mancam 4 sau 5 rosii dimineata. Au un gust dulce acrisor, un pic acidulat, si de culoarea ciocolatei, dar sunt vindecatoare.”
Medicii nutritionisti ii dau dreptate si indeamna persoanele sa consume tip de rosii.
